Vanliga frågor

De allra flesta som vill ta bort oönskad hårväxt permanent går till en klinik som erbjuder IPL behandling. Detta är en slags laserbehandling med pulserande laser som är mycket effektivt. Några av de vanligaste frågorna kring IPL-behandling är:

Hur ont gör en behandling?

En behandling kan upplevas lite obehaglig men gör inte ont. De maskiner som används har en kylfunktion som gör att huden bedövas exakt på det ställe där behandlingen ska ske. Man kan däremot känna varje ljuspuls men detta går över mycket snabbt.

Hur många gånger måste man gå på behandling?

Det bästa är att prata med en klinik och visa upp den yta på kroppen som ska behandlas. Då kan de ge ett preliminärt svar på hur lång tid det tar. Däremot kan man aldrig vara säker eftersom det är så individuellt. Det är därför svårt att säga exakt.

Måste jag tänka på något innan behandling?

Eftersom lasern behandlar huden är det viktigt att huden är ren. Duscha innan och smörj inte in med några krämer eller annat. Dessutom ska man inte solat ute, i solarium eller använt ”brun utan sol”-produkter. Huden ska med andra ord vara så ”neutral” som möjligt.

Måste jag tänka på något efter behandlingen?

Eftersom huden är påverkad av lasern bör man vara försiktig att ha denna del av kroppen i starkt solljus. Har man behandlat armar bör man därför ha långärmad tröja. Detta gäller i fyra veckor efter att behandlingstillfället avslutats. Med tanke på att man kanske behöver göra flera behandlingar är det lättast att utgå från att man inte ska vara i sol under hela behandlingsperioden.

Finns det risker med IPL?

Risken att man ska få några bestående men är extremt liten. Det finns visserligen en risk men det gör det alltid oavsett vad för slags behandling man genomför. Men antalet personer som fått permanenta skador är mycket få. Däremot kan det uppstå rodnad eller svullnader kring området som behandlats. Detta lägger sig efter någon dag.

Hur fungerar IPL?

IPL behandling består av laser som riktas mot huden. Ljuset blir omvandlat till värme när det kommer i kontakt med huden. Värmen sprider sig sedan i hudens vävnadsmaterial och bränner på så vis roten på håret vilket gör att det inte kommer att växa ut något mer.